"Vin binder folk sammen" - Morten Nass

Fortæl os hvem du er?

Jeg hedder Morten Nass. Jeg er 50 år, gift med Anette og far til to drenge. Jeg har boet i Odense siden 1996, hvor jeg flyttede hertil – over til ’pi’en fra Fyyyn’, som man siger, ha ha.

Og så er jeg vinmand og har arbejdet med vin i over 30 år. I dag er jeg hovedaktionær i Vinens Verden A/S, som leverer vin til restaurationer, hoteller og uafhængige vinhandlere landet over.

Herudover har jeg en vinhandel på Hestehaven i Odense S, hvorfra vi sælger til lokale erhvervskunder og private.

Hvordan startede passionen for vin?

Jeg startede i lære som tjener på en jysk landevejskro, hvor jeg havde en inspektør, der kunne mærke, at jeg godt kunne finde ud af at smage på vinene.

Derfor begyndte han at invitere mig med, når der skulle smages nye vine, og det fik hurtigt min interesse. Som 21-årig gik jeg til optagelsesprøve i Dansk Sommelierforening og blev optaget.

Herefter flyttede jeg til Fyn, hvor jeg i starten arbejdede på Hotel Hesselet og efterfølgende hos Michel Michaud på restaurant Marie-Louise, inden jeg bevægede mig over i vinbranchen – først som ansat i en vinbutik og senere somselvstændig.

Du siger, at vin er dit liv?

Det er helt sikkert blevet mit liv. Jeg arbejder med min store hobby, og det er jeg meget taknemmelig for at have mulighed for. Jeg sætter meget stor pris på at være et sted i mit liv, hvor det er dét, jeg holder så meget af, der fylder mit arbejdsliv.


Hvad er det, vin kan?

Det binder folk sammen. Det skaber relationer.

Det er også den menneskelige del omkring vinen,
jeg er fascineret af. Både, hvordan vi mødes over vinen i selskaber, men også de mennesker, jeg møder ude på vingårdene og får stærke relationer til. Jeg har måske handlet med forældrene, og så er det børnene, der tager over.
Det er stærke relationer, der går langt tilbage, og hvor det ikke bare handler om ’another salesguy’, men om passion og familier. Det er fantastisk.

Bag ethvert glas vin, er der også en god historie.

Hvad er det bedste glas vin, du nogensinde har drukket?

Det bedste glas vin er nok en rød Bourgogne fra Domaine Georges Roumier – og det er ikke
engang noget, jeg selv importerer.
Jeg smagte den en helt særlig aften, som var en once in a lifetime smagning. Deres vine er helt unikke og nogle af dem nærmest uopdrivelige og meget
kostbare, fordi verdensmarkedet efterspørger dem.

I min branche er der mange samlere, som investerer i vine, og de kunne sælge og tjene penge på dem, men vil indimellem også gerne selv smage på dem. Og så inviterer man folk, man kan smage sammen med.
Og sådan en aften var det.

Hvad gør du, når du får serveret et dårligt glas vin?

Så er det mig, der kører hjem, ha ha. Men det er efterhånden farligt at sige, for hvis jeg så rent
faktisk SKAL køre hjem, tror folk, de serverer dårlig vin, fordi jeg har sagt det i interviews, ha ha.

Hvad gør man, hvis man ikke ved noget om vin, men gerne vil servere noget godt?

Hvis du er helt blank, så lad være med at surfe nettet. Gå til din lokale specialbutik, fortæl hvilke
smagspræferencer, du har, og tag snakken med vinhandleren og smag lidt på vinene.

Og kig f.eks. mod Tyskland, som er i kæmpe udvikling rent kvalitetsmæssigt. Det er et land, der er gået fra at være synonymt med at levere dårlig Liebframiclh til i dag at levere kvalitetsvin i højeste klasse til gode priser. Så det er godt sted at kigge hen nu, især efter de hvide, og ellers vil jeg nok kigge i det sydfranske, f.eks. i områder som Rousillion & Rhône.

Hvor ofte åbner du selv en rigtig god flaske vin?

Altid i weekenderne. Og gerne i selskab med gode venner eller familie. Min hustru er uddannet kok, så vi går også en del op i mad og spiser godt. Men jeg drikker ikke vin hver dag.
Nogle dage på arbejdet kan jeg godt smage 15-20 forskellige vine, hvor jeg spytter ud.

Og hvad så med din påklædning? Hvad betyder den?

Jeg lever i en branche med masser af god mad og vin, så jeg forsøger at holde mig fit for fight og løber og træner. Det vil jo nemlig være alt for dyrt at skulle skifte min garderobe ud hele tiden, ha ha.

Men jo, jeg går op i, hvad jeg har på – og jeg går op i, at det ikke er FOR formelt. Derfor er det som regel chinos eller jeans med en pæn skjorte og måske en blazer om aftenen til en middag.

Jeg går stort set aldrig ud fra matriklen uden en skjorte – det er nok en arbejdsskade.
Jeg har nyder at komme hos Ulrik Storm, fordi det er en specialbutik, hvor de kender en, kender min smag og min stil, og hvor de går op i relationer.
Relationer mellem mennesker – det kan bare noget.

Et stort tak til Morten Nass for at ville være oktobers 'Man of The Month'.